•  
  • Počeo je 46. SOFEST!

   SOFEST 2017 / Vesti / Počeo je 46. SOFEST!
   04. Jul 2017.
   Veliki broj građana Sopota okupio se ispred Centra za kulturu da prisustvuje ceremoniji svečanog otvaranja koja je započela nastupom KUD Kosmaj

   Večeras je u Sopotu svečano otvoreno 46. izdanje SOFEST-a. Kao uvertira otvaranju poslužila je izložba „50 godina Skupljača perja“, budući da je u fokusu ovogodišnjeg festivala upravo ovaj film i njegov autor Aleksandar Saša Petrović.

   Član odbora SOFEST-a, Aleksandar Avramović, obratio se okupljenima na otvaranju izložbe. „Kada sam od odbora dobio zadatak da predložim koncepciju festivala, odmah mi je pao na pamet slogan Skupljanje nerazvejanog perja. Ova izložba koju je priredila Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa CEBEF-om i Centrom za kulturu Sopot je skromni doprinos u mozaiku sećanja.“

   Avramović je takođe istakao da ovom izložbom SOFEST pokreće inicijativu za izdavanje jedne ozbiljne studije, ili makar monografije o radu i delu Aleksandra Petrovića.

   Dragan Marinković, predstavnik Kinoteke i član odbora festivala, podsetio je da je Kinoteka već obeležila veliki jubilej ovog filma i to na pravom mestu- Kanskom festivalu gde je pre 50 godina osvojio nagradu. „Mislim da će ovo baciti jedno novo svetlo na Sašu Petrovića ne samo kao filmskog autora već i kao vrsnog intelektualca, čoveka vrlo interesantnog pisanog jezika i nadam se da će se njegovo delo u naredenim godinama još dublje proučavati,“ rekao je Marinković.  

   Veliki broj građana Sopota okupio se ispred Centra za kulturu da prisustvuje ceremoniji svečanog otvaranja koja je započela nastupom KUD Kosmaj.

   Glumac Tihomir Stanić podsetio je prisutne na važnost koju su priče oduvek imale za čovečanstvo pročitavši odlomak iz govora Ive Andrića sa dodele Nobelove nagrade- „O priči i pričanju“.

   Legendarna grupa „Ođila“ razgalila je publiku nastupom koji su započeli pesmom „Đelem đelem“- numerom koju je u filmu Skupljači perja pevala čuvena Olivera Katarina.

   Okupljene je pozdravio i veliki broj ekipa filmova koji će se narednih dana prikazivati na festivalu. Poznati glumci i filmski autori prodefilovali su centralnim ulicama u fijakerima na veliku radost publike.

   Predsednik odbora Sofesta i opštine Sopot, Živorad Milosavljević, izjavio je da mu je čast što je na čelu festivala i da će se opština u narednim godinama truditi da još više poboljša uslove za održavanje ove manifestacije koja doprinosi bogaćenju kulturne mape Beograda. „Već četiri i po decenije ovde pozdravljamo i slavimo velike stvaraoce i podržavamo mlade kreatore sedme umetnosti da u skoroj budućnosti kroče u svet najboljih i slavnih po kojima će se prepoznavati Srbija,“ izjavio je Milosavljević i pozvao okupljene da uživaju u prazniku filma u Sopotu.

   Gradska sekretarka za kulturu, Ivona Jevtić, istakla je da je od velikog značaja da se kultura podjednako razvija na celoj teritoriji Beograda i da građani iz prigradskih opština imaju pristup kvalitetnim kulturnim sadržajima, kao i da je grad ove godine u festival uložio još veća sredstva nego prethodne. „Uvek mi je bilo zadovoljstvo da prisustvujem filmskim festivalima gde se prožima pozitivna energija filmskih stvaralaca i publike. Ovo je pravi praznik kulture, kompletan filmski doživljaj svojstven velikim svetskim festivalima.“

   Nakon što je Jevtić svečano proglasila festival otvorenim, začule su se fanfare a nebo iznad Sopota zasijalo je u bojama veličanstvenog vatrometa.

    
  •