•  
  • 46. SOFEST

   SOFEST 2017 / Vesti / 46. SOFEST
   27. Jun 2017.
   Ovogodišnji SOFEST će se održati pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja" i odati počast Aleksandru Saši Petroviću i njegovom delu

   Godišnja smotra srpskog filma, 46. SOFEST, održaće se od 4. do 8. jula u Centru za kulturu Sopot. Ovu godinu u srpskom filmu obeležio je jedan značajan jubile j- 50 godina od kultnog filma Skupljači perja. Tačno pola veka nakon osvajanja Gran Prix-a na festivalu u Kanu, ovo maestralno ostvarenje Aleksandra Saše Petrovića ponovo se našlo pred publikom u okviru programa Kan Klasik. U istom duhu, ovogodišnji SOFEST će se održati pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja" i odati počast Aleksandru Saši Petroviću i njegovom delu, jednom od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije.

    

   Izložba fotografija, plakata i dokumenata "50 godina Skupljača perja" biće otvorena 4. jula u 19.15h nakon čega će u 19.30h uslediti svečano otvaranje festivala. Sopotom će, tradicionalno, prodefilovati autori i glumci filmova koji će biti prikazani u narednih pet dana, a svečanost će upotpuniti nastup KUD Kosmaj iz Sopota kao i veličanstveni vatromet. Posebna atrakcija biće nastup legendarnog benda “O đila” koji već decenijama neguje autentičnu romsku muziku.

    

   Narednih dana u Centru za kulturu Sopot biće prikazana 24 filma, od čega će 19 biti u konkurenciji za jednu od nagrada, dok će van konkurencije biti prikazan film Zemlja bogova Gorana Paskaljevića. U takmičarskom programu nalaze se Zona Zamfirova II deo, Dnevnik mašinovođe, Vetar, Povratak, Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato, Kozje uši, Stado, Igla ispod praga, Ona je živa, Slepi putnik na brodu ludaka, Santa Maria della Salute, Afterparti, Naši očevi, majke i njihova deca, Sporazum, Jesen samuraja, Biser Bojane, Inkarnacija, Vojna akademija: Novi početak i Rekvijem za gospođu J. Stručni žiri u sastavu: reditelj i  predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović, odlučivaće o tome ko će poneti Grand Prix za najbolju režiju, nagrade "Bata Živojinović" za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i priznanje za najbolji film. Žiri publike odlučiće o najboljem filmu festivala po njihovoj oceni, a odbor festivala doneo je odluku da ove godine uruči specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti Oliveri Katarini.

    

   U okviru pratećeg programa, u petak 7. jula u 13h biće održana panel diskusija "Skupljači perja- međaš srpskog (jugoslovenskog) filma". Festival ima nešto da ponudi i najmlađima koji će 5, 6, i 7. jula od 11h moći da uživaju u projekcijama filmova za decu.
    

   Festival će se završiti onako kako je i počeo - odavanjem počasti filmu Skupljači perja specijalnom projekcijom koja će uslediti nakon svečane dodele nagrada.

  •